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YUHAN UNIVERSITY INDUSTRY-UNIVERSITY COOPERATION PORTAL
유한대학교 산학협력포털이란?
개요
유한대학교 산학협력포털에서는 학생에게는 산학역량 강화에서 다양한 취·창업 프로그램을 제공하여 취업까지 지원해드리며, 기업에게는 기업의 애로사항과 가족회사 혜택을 제공하여 지역기업의 발전에 기여하고 나아가 지역경제 활성화의 견인차 역할을 하고 있습니다!
이석원교수
학과 | 유한생명바이오학과 |
---|---|
연구실 전화번호 | 02-2610-0891 |
연구실 위치 | 3호관 3508호 |
이메일 | goodabba@yuhan.ac.kr |
학과 사무실 | 02-2610-0873 |
학력정보
학력 | 취득년도 | 취득국가 | 취득기관(학교)명 | 취득학위명 | 전공 |
---|---|---|---|---|---|
박사 | 2001 | 대한민국 | 고려대학교 | 농학박사 | 식품미생물 및 가공학 |
석사 | 1993 | 대한민국 | 고려대학교 | 농학석사 | 식품미생물 및 가공학 |
학사 | 1991 | 대한민국 | 고려대학교 | 농학사 | 식품공학 |
학력정보
학력 | 취득기관(학교)명 | 전공 |
---|---|---|
박사 | 고려대학교 | 식품미생물 및 가공학 |
석사 | 고려대학교 | 식품미생물 및 가공학 |
학사 | 고려대학교 | 식품공학 |
연구분야
전공명 대분류 | 전공명 중분류 | 세부전공명 | 복수전공분야 | 전공계열 |
---|---|---|---|---|
농수해양학 | 식품과학 | 식품미생물및가공학 | 자연과학 |
연구분야
전공명 중분류 | 세부전공명 | 복수전공분야 |
---|---|---|
식품과학 | 식품미생물및가공학 |
경력정보
근무(활동) 기관명 | 근무(활동) 부서명 | 직위 | 근무기간 |
---|---|---|---|
한국식품영양학회 | 총괄부회장 | 1년 | |
고려대학교 | 생명자원연구소 | 선임연구원 | 6년 |
(주)대상 | 식품연구소 | 선임연구원 | 4년 2개월 |
경력정보
근무(활동) 기관명 | 직위 | 근무기간 |
---|---|---|
한국식품영양학회 | 총괄부회장 | 1년 |
고려대학교 | 선임연구원 | 6년 |
(주)대상 | 선임연구원 | 4년 2개월 |
논문정보
Physicochemical properties and glucose tolerance of low-calorie cookies containing palatinose, JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION, 국제전문학술지(SCI급), 4명(공동), WILEY
Enzymatic hydrolysis increases ginsenoside content in Korean red ginseng (Panax ginseng CA Meyer) and its biotransformation under hydrostatic pressure, JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE, 국제전문학술지(SCI급), 6명(공동), WILEY
Effect of isomaltulose used for osmotic extraction of Prunus mume fruit juice substituting sucrose, FOOD SCIENCE AND BIOTECHNOLOGY, 국제전문학술지(SCI급), 4명(공동), KOREAN SOC FOOD SCIENCE TECHNOLOGY
청국장 메탄올 추출물이 T98G 세포와 허혈성 뇌졸중 백서에 미치는 영향, 한국식품영양학회지, 국내전문학술지(KCI급), 5명(공동), 한국식품영양학회
검류를 첨가하여 제조한 비지 젤화물의 물리적 품질특성, 한국식품영양학회지, 국내전문학술지(KCI급), 2명(공동), 한국식품영양학회
농가형 농식품의 개발 및 품질 실태에 대한 연구, 한국식품영양학회지, 국내전문학술지(KCI급), 3명(제1저자), 한국식품영양학회
The inhibition effects of reactive oxygen species by Maillard reaction products in Caco-2 cells, Starch/Staerke, 국제전문학술지(SCI급), 5명(공동), Wiley
Effect of Maillard reaction products prepared from glucose-glycine model systems on starch digestibility, Starch/Staerke, 국제전문학술지(SCI급), 4명(공동), Wiley
Effects of various maillard reaction products on in vitro starch hydrolysis and blood glucose responses in mice, Starch/Staerke, 국제전문학술지(SCI급), 3명(공동), Wiley
Effects of various salts on the reheating behavior of retrograded rice starch and cooked rice, Preventive Nutrition and Food Science, 국내전문학술지(KCI급), 4명(공동), 한국식품영양과학회
Physicochemical and Bread-making Properties of Air Flow Pulverized Wheat and Corn Flours, Food Science and Biotechnology, 국내전문학술지(KCI급), 4명(제1저자), 한국식품과학회
큰갓버섯(Lepiota procera) 추출물의 면역자극 활성에 의한 항암 증진 효과, 생약학회지, 국내전문학술지(KCI급), 7명(공동), 한국생약학회
Influence of Steeping Solution and Storage Temperature on the Color Change of Garlic, JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 국제전문학술지(SCI급), 5명(제1저자), BLACKWELL PUBLISHING
Influence of Reheating Method and Water Content on Change of the Physicochemical Properties of Retrograded Rice Starch, STARCH-STARKE, 국제전문학술지(SCI급), 4명(공동), Wiley
Influence of modification method and starch concentration on the stability and physical properties of modified potato starch as wall materials, EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY, 국제전문학술지(SCI급), 4명(제1저자), SPRINGER
Effects of cooking methods on starch hydrolysis kinetics and digestion-resistant fractions of rice and soybean, EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY, 국제전문학술지(SCI급), 3명(공동), SPRINGER
Effect of heating condition and starch concentration on the structure and properties of freeze-dried rice starch paste, FOOD RESEARCH INTERNATIONAL, 국제전문학술지(SCI급), 2명(제1저자), ELSEVIER SCIENCE BV
Effect of various processing methods on the physical properties of cooked rice and on in vitro starch hydrolysis and blood glucose response in rats, STARCH-STARKE, 국제전문학술지(SCI급), 5명(공동), WILEY
Beneficial effect of the unsaponifiable matter from rice bran on oxidative stress in vitro compared with alpha-tocopherol, JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE, 국제전문학술지(SCI급), 6명(공동), JOHN WILEY & SONS LTD
Thermal kinetics on antiradical capacity of mulberry fruit extract, European Food Research and Technology, 국제전문학술지(SCI급), 5명(공동), Springer Verlag
Selective increase in pinolenic acid (all-cis-5,9,12-18:3) in Korean pine nut oil by crystallization and its effect on LDL-receptor activity, Lipids, 국제전문학술지(SCI급), 6명(공동), American oil chemists' society Press
Anti-stress effect and functionality of yeast hydrolysate SCP-20, European Food Research and Technology, 국제전문학술지(SCI급), 6명(공동), Springer Verlag
Processing suitability of a rice and pine nut (Pinus koraiensis) beverage, Food Hydrocolloids, 국제전문학술지(SCI급), 2명(제1저자), Springer Verlag
Thermal kinetics of color degradation of mulberry fruit extract, Die Nahrung, 국제전문학술지(SCI급), 6명(제1저자), Wiley
Influence of pine nut (Pinus koraiensis) oil fractions on physicochemical properties of rice starch solutions, STARCH-STARKE, 국제전문학술지(SCI급), 2명(제1저자), Wiley
논문정보
논문명 | 학술지명 | 학술지 구분 |
---|---|---|
Physicochemical properties and glucose tolerance of low-calorie cookies containing palatinose | JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION | 국제전문학술지(SCI급) |
Enzymatic hydrolysis increases ginsenoside content in Korean red ginseng (Panax ginseng CA Meyer) and its biotransformation under hydrostatic pressure | JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE | 국제전문학술지(SCI급) |
Effect of isomaltulose used for osmotic extraction of Prunus mume fruit juice substituting sucrose | FOOD SCIENCE AND BIOTECHNOLOGY | 국제전문학술지(SCI급) |
청국장 메탄올 추출물이 T98G 세포와 허혈성 뇌졸중 백서에 미치는 영향 | 한국식품영양학회지 | 국내전문학술지(KCI급) |
검류를 첨가하여 제조한 비지 젤화물의 물리적 품질특성 | 한국식품영양학회지 | 국내전문학술지(KCI급) |
농가형 농식품의 개발 및 품질 실태에 대한 연구 | 한국식품영양학회지 | 국내전문학술지(KCI급) |
The inhibition effects of reactive oxygen species by Maillard reaction products in Caco-2 cells | Starch/Staerke | 국제전문학술지(SCI급) |
Effect of Maillard reaction products prepared from glucose-glycine model systems on starch digestibility | Starch/Staerke | 국제전문학술지(SCI급) |
Effects of various maillard reaction products on in vitro starch hydrolysis and blood glucose responses in mice | Starch/Staerke | 국제전문학술지(SCI급) |
Effects of various salts on the reheating behavior of retrograded rice starch and cooked rice | Preventive Nutrition and Food Science | 국내전문학술지(KCI급) |
Physicochemical and Bread-making Properties of Air Flow Pulverized Wheat and Corn Flours | Food Science and Biotechnology | 국내전문학술지(KCI급) |
큰갓버섯(Lepiota procera) 추출물의 면역자극 활성에 의한 항암 증진 효과 | 생약학회지 | 국내전문학술지(KCI급) |
Influence of Steeping Solution and Storage Temperature on the Color Change of Garlic | JOURNAL OF FOOD SCIENCE | 국제전문학술지(SCI급) |
Influence of Reheating Method and Water Content on Change of the Physicochemical Properties of Retrograded Rice Starch | STARCH-STARKE | 국제전문학술지(SCI급) |
Influence of modification method and starch concentration on the stability and physical properties of modified potato starch as wall materials | EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY | 국제전문학술지(SCI급) |
Effects of cooking methods on starch hydrolysis kinetics and digestion-resistant fractions of rice and soybean | EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY | 국제전문학술지(SCI급) |
Effect of heating condition and starch concentration on the structure and properties of freeze-dried rice starch paste | FOOD RESEARCH INTERNATIONAL | 국제전문학술지(SCI급) |
Effect of various processing methods on the physical properties of cooked rice and on in vitro starch hydrolysis and blood glucose response in rats | STARCH-STARKE | 국제전문학술지(SCI급) |
Beneficial effect of the unsaponifiable matter from rice bran on oxidative stress in vitro compared with alpha-tocopherol | JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE | 국제전문학술지(SCI급) |
Thermal kinetics on antiradical capacity of mulberry fruit extract | European Food Research and Technology | 국제전문학술지(SCI급) |
Selective increase in pinolenic acid (all-cis-5,9,12-18:3) in Korean pine nut oil by crystallization and its effect on LDL-receptor activity | Lipids | 국제전문학술지(SCI급) |
Anti-stress effect and functionality of yeast hydrolysate SCP-20 | European Food Research and Technology | 국제전문학술지(SCI급) |
Processing suitability of a rice and pine nut (Pinus koraiensis) beverage | Food Hydrocolloids | 국제전문학술지(SCI급) |
Thermal kinetics of color degradation of mulberry fruit extract | Die Nahrung | 국제전문학술지(SCI급) |
Influence of pine nut (Pinus koraiensis) oil fractions on physicochemical properties of rice starch solutions | STARCH-STARKE | 국제전문학술지(SCI급) |
지식재산권
지식재산권명 | 출원국가 | 출원번호 | 출원일자 | 출원인 | 등록번호 | 등록일자 |
---|---|---|---|---|---|---|
절임배추의 pH 저하 지연 및 품질 개선을 위한 절임 방법 및 상기 방법으로 제조된 절임배추 | 대한민국 | 10-2010-0059696 | 2010.06.23 | 유한대학 산학협력단, 연안식품(이석원, 조선래) | 10-1194178-0000 | 2012.10.18 |
지식재산권
지식재산권명 | 출원일자 |
---|---|
절임배추의 pH 저하 지연 및 품질 개선을 위한 절임 방법 및 상기 방법으로 제조된 절임배추 | 2010.06.23 |
저서·역서 정보
저역서명 | 대표저자명 | 발행처 | 발행년월일 | 출판사 |
---|---|---|---|---|
식품학 | 이수정 | 파워북 | 2019 | 파워북 |
이해하기 쉬운 식품분석 | 이수정 | 파워북 | 2012 | 파워북 |
식품가공저장학 | 이수정 | 파워북 | 2008 | 파워북 |
저서·역서 정보
저역서명 | 발행처 |
---|---|
식품학 | 파워북 |
이해하기 쉬운 식품분석 | 파워북 |
식품가공저장학 | 파워북 |
외부활동정보
활동명 | 개최국가 | 개최장소 | 시작일자 | 종료일자 | 주관기관명 | 직책 |
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2014년 한국식품영양학회 하계학술대회 | 대한민국 | 서울 | 2014.06.19 | 2014.06.19 | 한국식품영양학회 | 홍보이사 |
2013년 한국식품영양학회 하계학술대회 | 대한민국 | 서울 | 2013.06.20 | 2013.06.20 | 한국식품영양학회 | 총무이사 |
2010년 한국식품영양학회 동계학술대회 | 대한민국 | 서울 | 2010.12.16 | 2010.12.16 | 한국식품영양학회 | 총무이사 |
암예방학술대회 2010(삿뽀로) | 일본 | 일본 삿뽀로 북해도대학 | 2010.07.15 | 2010.07.16 | 일본암예방학회 | 발표자 |
International Conference on Food Factors for Health Promotion-ICoFF2007 | 일본 | Kyoto | 2010.11.27 | 2010.12.01 | Japanese Scoiety for Food Factors | 발표자 |
한국식품과학회 제 74차 학술대회 | 대한민국 | 부산 | 2007.06.20 | 2007.06.22 | 한국식품과학회 | 편집자 |
FOODTec’01, Canadian Institute of Food Science and Technology | 캐나다 | 토론토 | 2001.04.22 | 2001.04.27 | KoSFoST, IUFoST | 발표자 |
외부활동정보
활동명 | 주관기관명 |
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2014년 한국식품영양학회 하계학술대회 | 한국식품영양학회 |
2013년 한국식품영양학회 하계학술대회 | 한국식품영양학회 |
2010년 한국식품영양학회 동계학술대회 | 한국식품영양학회 |
암예방학술대회 2010(삿뽀로) | 일본암예방학회 |
International Conference on Food Factors for Health Promotion-ICoFF2007 | Japanese Scoiety for Food Factors |
한국식품과학회 제 74차 학술대회 | 한국식품과학회 |
FOODTec’01, Canadian Institute of Food Science and Technology | KoSFoST, IUFoST |
수상(포상)정보
수상명 | 수상일자 | 수여기관명 | 수여국가 | 수상부여 고유번호 |
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산학연협력기술개발 사업화 우수과제 | 2013.12 | 중소기업청 | 대한민국 |
수상(포상)정보
수상명 | 수여기관명 |
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산학연협력기술개발 사업화 우수과제 | 중소기업청 |
국가연구과제
사업명 | 연구개발 과제명 | 중앙행정 기관명 | 전문기관 | 연구개발기간 | 연구책임자 | 연구비 (원) |
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2012년도 고부가가치식품기술개발사업 | 기호성 증진 저칼로리 식품소재 및 이를 활용한 제품 개발 | 농림수산식품부 | 농림수산식품기술기획평가원 | 2013.01~2014.08 | 이석원 | |
국내외 현장 기술적용 촉진 및 경영·마케팅 기술개발 | 농촌자원을 활용한 한국형 녹색치유농장 모델 및 실천전략 개발 | 농촌진흥청 | 농촌진흥청 | 2012.02~2012.12 | 이석원 | |
국내외 현장 기술적용 촉진 및 경영·마케팅 기술개발 | 농가형 농식품 상품화 개발 및 시장론칭 사례 연구 | 농촌진흥청 | 농촌진흥청 | 2012.02~2012.12 | 이석원 | |
농촌진흥청 농업과학기술개발 공동연구사업 | 농식품 제품군별 유통특성 연구 | 농촌진흥청 | 농촌진흥청 | 2011.03~2012.12 | 이석원 | |
산학공동기술개발지원사업 | 저온절임기술과 가공염을 이용한 절임배추의 품질개선 | 경기지방중소기업청 | 경기지방중소기업청 | 2009.06~2010.05 | 이석원 |
국가연구과제
연구개발 과제명 | 전문기관 |
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기호성 증진 저칼로리 식품소재 및 이를 활용한 제품 개발 | 농림수산식품기술기획평가원 |
농촌자원을 활용한 한국형 녹색치유농장 모델 및 실천전략 개발 | 농촌진흥청 |
농가형 농식품 상품화 개발 및 시장론칭 사례 연구 | 농촌진흥청 |
농식품 제품군별 유통특성 연구 | 농촌진흥청 |
저온절임기술과 가공염을 이용한 절임배추의 품질개선 | 경기지방중소기업청 |
유한대학교
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